Αποστολή κάθε ενεργειακού συστήματος είναι η παραγωγή και διανομή ενέργειας. Όσο απερίφραστα συγκεκριμένο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα τα συστήματα αυτά χαρακτηρίζονται από εξαιρετική πολυπλοκότητα. Οι διακυμάνσεις στην κατανάλωση και την παραγωγή ενέργειας όχι μόνο επηρεάζουν τη συχνότητα στους κόλπους του δικτύου - η οποία πρέπει να διατηρείται στα 50 Hz – αλλά επιδρούν μακροπρόθεσμα στα κόστη της χονδρικής πώλησης της ενέργειας, καθιστώντας τα ασταθή. Οι υπηρεσίες εξισορρόπησης συμβάλλουν στη διατήρηση της συχνότητας του δικτύου, επιτρέποντας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση ανισορροπιών ή συμφορήσεων. Στα πλαίσια τέτοιων υπηρεσιών εξισορρόπησης, πολλές εταιρείες και βιομηχανίες ανά την Ευρώπη στρέφονται στην Απόκριση Ζήτησης, προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, δημιουργώντας ενεργειακά πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, να αποκτήσουν μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα της ενεργειακής τους κατανάλωσης και ταυτόχρονα να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη δημιουργία ενός περισσότερο βιώσιμου και αξιόπιστου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Απόκριση Ζήτησης είναι η μεταβολή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τους τελικούς χρήστες (όπως είναι οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις) με σκοπό την εξισορρόπηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμών στην παραγωγή ή κατανάλωση.
Ο σχεδιασμός αυτής της προσέγγισης επιτρέπει την μεταβολή της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους υψηλών τιμών ή όταν υπονομεύεται η αξιοπιστία του δικτύου. Για παράδειγμα, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνει, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν σήμα, από τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς, ώστε να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στο δίκτυο.
Χωρίς υπηρεσίες εξισορρόπησης, όπως αυτή της Απόκρισης Ζήτησης, τα ενεργειακά συστήματα παραμένουν ευάλωτα στις διακυμάνσεις προσφοράς και ζήτησης. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως διακοπές ρεύματος και blackouts, περιστατικά που όχι μόνο επικίνδυνα είναι για ολόκληρο το σύστημα αλλά μπορούν και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο μηχανολογικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής και να βλάψουν τις διαδικασίες, εφόσον δεν έχουν ληφθεί οι κατάλληλες προφυλάξεις.
Ιστορικά, την ευθύνη εξισορρόπησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας έφερε ο τομέας της προσφοράς – δηλαδή κυρίως οι μεγάλες, παραδοσιακές μονάδες παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα. Για να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να αντιμετωπίσουν διακυμάνσεις στη ζήτηση και την προσφορά, οι παραδοσιακές ηλεκτροπαραγωγικες μονάδες λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα, αφήνοντας έτσι περιθώριο για αντίδραση σε απροσδόκητες μεταβολές του δικτύου. Κάτι τέτοιο ωστόσο οδηγεί σε χαμηλότερη απόδοση παραγωγής, υψηλότερα επίπεδα εκπομπών αέριων ρύπων και αυξανόμενο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντ’ αυτού, αντί να λειτουργούν οι μεγάλες ηλεκτροπαραγωγές μονάδες, για παράδειγμα, στο 80% της δυναμικοτητας τους, ώστε να αναπροσαρμοζουν την παραγωγή σε περίπτωση ανισορροπίας, υπάρχει η δυνατότητα, μέσω ενός φορέα Απόκρισης Ζήτησης, της ομαδοποίησης ευρέως φάσματος φορτίων της βιομηχανίας και αναπροσαρμογής της κατανάλωσης αυτών, ούτως ώστε να υποστηριχθεί το δίκτυο σε περίπτωση ανισορροπιών.
Το σημαντικότερο όφελος που αποφέρει η Απόκριση Ζήτησης είναι η βελτίωση της απόδοσης των πόρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μια τέτοια αυξημένη απόδοση έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από οφέλη για το δίκτυο: