Πέντε Μύθοι για την Απόκριση Ζήτησης Καταρρίπτονται
Αμείβεστε για να προσαρμόζετε την ενεργειακή κατανάλωσή σας κατά τις ώρες αιχμής. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές επιχειρήσεις διστάζουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα Απόκρισης Ζήτησης. Επειδή, όμως, η Απόκριση Ζήτησης καθίσταται ο θεμέλιος λίθος των βιώσιμων ενεργειακών συστημάτων, πρέπει να διερευνήσουμε τους μύθους που επικρατούν γύρω από αυτή, ώστε να μπορέσουμε να «ξεκλειδώσουμε» τα οφέλη που μπορεί να έχει για τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Μύθος #1: Η Απόκριση Ζήτησης Διαταράσσει τις Βασικές Διαδικασίες
Το κύριο μέλημα όλων των επιχειρήσεων είναι να μην διαταραχθεί η λειτουργία των γραμμών παραγωγής τους, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες υλικών, χρόνου και χρήματος. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ευαίσθητες διαδικασίες, όπως είναι οι βιομηχανίες τροφίμων που διαθέτουν λειτουργίες ευαίσθητες στη θερμοκρασία.
Η Πραγματικότητα
Τα προγράμματα Απόκρισης Ζήτησης σας προσφέρουν σημαντικό βαθμό ελέγχου των φορτίων σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να πραγματοποιείτε ελάχιστες και μέγιστες επιτρεπόμενες αλλαγές στα MW που θέλετε να διαθέσετε από τον κρίσιμο εξοπλισμό σας, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των προϊόντων κατά τη διάρκεια των ενεργοποιήσεων.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο διασφαλίζεται η μη διαταραχή της παραγωγής είναι οι στρατηγικές πρόψυξης/θέρμανσης. Ορισμένα φορτία, όπως οι ηλεκτρικοί λέβητες, μπορούν να διατηρούν τη θερμότητα, είτε είναι ενεργοποιημένα είτε απενεργοποιημένα, κι έτσι μπορούν να χρησιμοποιούνται στις βασικές διαδικασίες μιας επιχείρησης. Δημιουργώντας αυτό το «buffer», αποτελούν τα ιδανικά φορτία για την Απόκριση Ζήτησης.
Μύθος #2: Η Απόκριση Ζήτησης Επηρεάζει την Τήρηση των Προθεσμιών
Οι επιχειρήσεις που βασίζονται στη χρήση βαρέως εξοπλισμού, όπως στον τομέα των κατασκευών ή της μεταποίησης, φοβούνται ότι η μείωση της χρήσης ενέργειας μπορεί να διακόψει τη λειτουργία του εξοπλισμού ή των γραμμών παραγωγής με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις προθεσμίες και δυσαρέσκεια των πελατών.
Η Πραγματικότητα
Στόχος της Απόκρισης Ζήτησης είναι η μείωση της μη κρίσιμης ενεργειακής χρήσης και η αξιοποίηση αυτής της ευελιξίας για την εξισορρόπηση των διαταραχών του δικτύου. Οι πάροχοι υπηρεσιών ευελιξίας, όπως η Sympower, συνεργάζονται στενά με τις επιχειρήσεις, ώστε να προσδιορίζουν πόσα megawatt (MW) μπορούν να διαθέτουν χωρίς να επηρεάζονται οι βασικές διαδικασίες τους.
Η Sympower, στην περίπτωση του πελάτη της, Boliden, «διενήργησε δύο δοκιμές στους πρωτεύοντες και δευτερεύοντες μύλους της επιχείρησης» και διαπίστωσε ότι οι νέες πηγές εσόδων από τη διαθεσιμότητα της Boliden ξεπερνούσαν κατά πολύ τις απώλειες της παραγωγής. Το γεγονός αυτό έδωσε την απαραίτητη σιγουριά στην Boliden για να προχωρήσει στη σύνδεση 8MW στην αγορά Ανοδικής Εφεδρείας Διατήρησης Συχνότητας για Διαταραχή (FCR-D Up) της Σουηδίας.
Μύθος #3: Οι Διευθυντές των Εγκαταστάσεων Χάνουν τον Έλεγχο του Εξοπλισμού τους
Ορισμένες επιχειρήσεις διστάζουν να δώσουν το δικαίωμα σε μια τρίτη εταιρεία να ελέγχει τα φορτία τους, διότι ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η δυνατότητα αυτής της εταιρείας να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί τα δικά τους φορτία με σκοπό τη συμμετοχή στην Απόκριση Ζήτησης.
Η Πραγματικότητα
Οι ειδικοί της Απόκρισης Ζήτησης κατανοούν τους κύκλους παραγωγής μιας επιχείρησης. Συνεργάζονται στενά με τους διευθυντές των εγκαταστάσεων και τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για θέματα ενέργειας, με σκοπό τον στρατηγικό σχεδιασμό των ενεργοποιήσεων Απόκρισης Ζήτησης, την ελαχιστοποίηση των διαταραχών και τη μεγιστοποίηση των εσόδων από την Απόκριση Ζήτησης.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πώς θα επηρεάσει τελικά η Απόκριση Ζήτησης τις διαδικασίες τους, καθώς αυτές αποφασίζουν ποιος εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί, ενώ οι πάροχοι υπηρεσιών ευελιξίας προσδιορίζουν ποιος εξοπλισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί. Όταν, λοιπόν, τα φορτία συνδεθούν, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν τις ώρες που θα συμμετέχουν ή λαμβάνουν εκ των προτέρων σαφείς οδηγίες για να προσαρμόσουν ανάλογα τις διαδικασίες τους.
Μύθος #4: Η Απόδοση της Επένδυσης Δεν Αξίζει τον Κόπο
Το οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή στα προγράμματα Απόκρισης Ζήτησης ακούγεται όντως ελκυστικό. Αξίζει όμως τον κόπο η διαταραχή που ενδεχομένως προκύψει; Ορισμένες επιχειρήσεις αμφιβάλλουν για την ακρίβεια των προβλέψεων ή τη συνολική κερδοφορία από τέτοια προγράμματα.
Η Πραγματικότητα
Η απόκτηση εσόδων από την Απόκριση Ζήτησης μπορεί να είναι εξαιρετικά επικερδής για τις επιχειρήσεις. Όσο περισσότερα MW μπορεί να διαθέσει μια επιχείρηση, τόσα περισσότερα έσοδα θα έχει. Αυτό συνήθως συμβαίνει με δύο τρόπους. Πρώτον, με την πληρωμή για τη διαθεσιμότητα, δηλαδή οι επιχειρήσεις αμείβονται επειδή διαθέτουν τα φορτία τους για την Απόκριση Ζήτησης ακόμη κι αν αυτά δεν ενεργοποιούνται. Δεύτερον, με την πληρωμή για ενεργοποίηση, δηλαδή οι επιχειρήσεις αμείβονται όταν τα φορτία τους ενεργοποιούνται για την Απόκριση Ζήτησης.
Οι αμοιβές είναι ανάλογες της τιμής αγοράς που ισχύει κατά τον χρόνο της ενεργοποίησης. Με τη χρήση εξελιγμένου λογισμικού, οι πάροχοι υπηρεσιών ευελιξίας μεγιστοποιούν την αξία των φορτίων με ημερήσιες προβλέψεις και υποβολή αντίστοιχων προσφορών στις αγορές εξισορρόπησης.
Μύθος #5: Η Απόκριση Ζήτησης Μπορεί να Επηρεάσει τα Φορτία
Αν και οι επιχειρήσεις μπορεί να γνωρίζουν ότι οι βασικές διαδικασίες τους δεν θα διαταραχθούν, παρόλα αυτά μπορεί να ανησυχούν ότι η Απόκριση Ζήτησης θα θέσει σε κίνδυνο την τεχνική ακεραιότητα των φορτίων τους, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση ή και πλήρη διακοπή λειτουργίας.
Η Πραγματικότητα
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που απαιτούν τεχνικές προσαρμογές στον εξοπλισμό, η Απόκριση Ζήτησης λειτουργεί με εξωτερικά σήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα εσωτερικά υπολογιστικά συστήματα μιας επιχείρησης δεν αλληλεπιδρούν καθόλου με τις λειτουργίες της Απόκρισης Ζήτησης.
Σημαντικό, επίσης, είναι η κάθε επιχείρηση να σταθμίσει το κόστος και τα οφέλη από τη συμμετοχή στην Απόκριση Ζήτησης. Οι πάροχοι υπηρεσιών ευελιξίας παρέχουν πλήρη ενημέρωση για τον αναμενόμενο αριθμό και τη διάρκεια των ενεργοποιήσεων. Έτσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλύσουν τη διάρκεια ζωής ενός φορτίου, αλλά και τον κίνδυνο βλάβης εάν το φορτίο ενεργοποιείται και απενεργοποιείται συχνότερα από το συνηθισμένο. Έχοντας αυτή την ενημέρωση, οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιολογήσουν ποια φορτία είναι τα καταλληλότερα για την Απόκριση Ζήτησης, να υπολογίσουν τις νέες πηγές εσόδων και να λάβουν απόφαση σχετικά με το συνολικό όφελος από τη συμμετοχή τους έχοντας πλήρη γνώση όλων των παραμέτρων.
Η Απόκριση Ζήτησης δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά μέχρι πρόσφατα δεν ήταν προσβάσιμη για τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Έτσι εξηγούνται και οι μύθοι που εξακολουθούν να επικρατούν. Ευτυχώς, όμως, οι πάροχοι υπηρεσιών ευελιξίας, όπως η Sympower, εξειδικεύονται στην Απόκριση Ζήτησης και διασφαλίζουν μηδενικό αντίκτυπο στις διαδικασίες των πελατών τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα το μέγιστο όφελος για αυτούς.
Ανακαλύψτε την ευελιξία σας και «ξεκλειδώστε» τα οικονομικά οφέλη της Απόκρισης Ζήτησης. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας!